Faq

  • Koelkast
  • Vaatwasser
  • Wasdroger
  • Wasmachine

 

Koelkast tips

Tip 1: In de standaard koelkast is het niet overal even koud. Houd er rekening mee dat de temperaturen in de koelkast danig kunnen verschillen. In het bovenste voorgedeelte en in de deur is het altijd het warmst. Deze ruimtes zijn dus uitermate geschikt voor het bewaren van bijvoorbeeld smeerbare boter en kaas, maar niet echt voor vis of vlees. Die kan je het beste in de koudste zone van de koelkast bewaren (0°C tot 4°C), net als bereide gerechten, roomgebak of charcuterie. Groenten, fruit en yoghurt bijvoorbeeld, kunnen weer beter wat hogere temperaturen verdragen (van 4°C tot 7°C).

Tip 2: Lees er de gebruiksaanwijzing op na. In koelkasten met allerhande hoogtechnologische snufjes gaan de bovenstaande basisregels niet meer op. Hou daar zeker rekening mee, en lees altijd goed de gebruiksaanwijzing na. Daarin zal je zeker heel wat tips terugvinden. Gebruiksaanwijzingen kunnen ook handige hulpmiddelen zijn wanneer je een nieuw toestel wilt aankopen, maar tussen twee bepaalde toestellen aan het twijfelen bent. Want zelfs een goede verkoper kan een aantal zaken over het hoofd zien.

Tip 3: Gescheiden bewaren. Zorg er telkens voor dat onverpakte dierlijke en plantaardige levensmiddelen gescheiden bewaard, gesorteerd en in de schuifladen gerangschikt worden. Moet je deze toch samen bewaren, omwille van plaatstekort, verpak ze dan toch zo goed mogelijk. Let vooral goed op met verschillende vleessoorten. Door het overdragen van ziektekiemen kan vlees voortijdig gaan bederven.

Tip 4: Let op met stapelen. Levensmiddelen bewaren het best als de aanwezige zuurstof goed kan circuleren, dus stapel voedingswaren niet te dicht op elkaar. Zorg ervoor dat de ventilatieluchtspleten in de achterwand niet afgedekt worden, dit is belangrijk voor de koelprestatie van de koelkast.

Tip 5: Afsluiten. Bewaar levensmiddelen die gemakkelijk reuk of smaak afgeven of aannemen, evenals vloeistoffen, altijd in gesloten bakken of afgedekt.
Tip 6: Bewaar enkel producten op de daarvoor voorziene plaatsen. Plaats op het voorste gedeelte van de vloer van het koelgedeelte geen producten, omdat deze anders bij het sluiten van de deur naar achter kan worden geschoven of kunnen omvallen.

Tip 7: Verwijder altijd kartonnen verpakkingen, zoals bijvoorbeeld de kartonnen verpakking rond yoghurtpotjes, want deze kunnen een soort van buffer vormen, waardoor de yoghurtpotjes zelf niet voldoende kunnen afkoelen. Karton kan trouwens ook besmettelijke micro-organismen overdragen op de etenswaren in de koelkast.

Tip 8: Bepaalde producten horen ook helemaal niet thuis in de koelkast. Tropisch fruit en vruchtgroenten als tomaten, paprika, aubergine, courgette en komkommer moeten buiten de koelkast bewaard worden, anders gaan ze zelfs vlugger gaan bederven. Ook conservenblikken doen het ongeopend beter in een voorraadkast, dan in de koelkast. Na het openen plaats je ze wel het best afgedekt in de koelkast, want producten die niet afgedekt worden, zullen veel sneller gaan bederven door contact met zuurstof.

Tip 9 & 10: Tips bij aankoop! Ben je tenslotte van plan een nieuwe koelkast te kopen, dan hebben we zeker een aantal belangrijke tips, waar je zeker rekening mee kunt houden:

* Een koelkast (of een diepvriezer) kan nooit te klein zijn. Vroeger kon men min of meer de benodigde oppervlakte voor een doorsneegezin met 3,4 of meer gezinsleden gaan narekenen. Vandaag gaat dit met alle vernieuwde toestellen, met allerhande flexibele zones waarbij je kan kiezen of je die instelt als koelkast of diepvriezer bijvoorbeeld, niet meer op. Bijzonder handig toch!

* Kijk uit naar een koelkast met een apart afsluitbaar gedeelte, met daarin een automatisch regelbare bewaartemperatuur net boven 0°C, want verse levensmiddelen kunnen hierin wel tot driemaal toe zo lang bewaard worden.

Vaatwasser tips

Het inladen van uw vaatwasser

Probeer uw machine zo efficiënt mogelijk in te laden. Zet geen vaat over elkaar heen, maar houd het gescheiden in de machine zodat het de ruimte heeft om schoon te worden. Zet uw messen altijd met de scherpe kant naar boven, anders maken deze het draagmandje kapot. Als het bestek er daardoor doorheen valt, houdt dit de sproeiarmen tegen. Zorg dat u zo weinig mogelijk etensresten op uw vaat laat zitten. Spoel uw vaat voor met handlauw water, nooit met heet water. hierdoor gaan eiwitten en zetmeel resten vaster op uw vaat vast zitten

Wastabletten, zout en glansspoelmiddel

U kunt het beste een tablet gebruiken voor het wassen van uw vaat in de machine.
Glansspoelmiddelen en onthardingszout kunt u het beste separaat gebruiken. Deze producten doen los van elkaar hun werk het meest effectief.

Het wasprogramma

Het te kiezen wasprogramma is afhankelijk van uw vaat. Bij gewone vaat kunt u, om tevens energie te besparen, het 50 gradenprogramma prima gebruiken. Bij wat vuilere vaat en/of pannen kunt u kiezen voor een heter wasprogramma.

Langer plezier van uw machine

Leeg regelmatig de filter van uw vaatwasser. Houd deze goed schoon. Zorg ervoor dat uw vaat zonder etensresten de vaatwasser in gaat. Etensresten zoals rijstkorrels kunnen zich hechten in de sproeiarmen van uw vaatwasser waardoor de machine zijn werk niet meer goed kan uitvoeren. Mochten de sproeiarmen toch verstopt zijn, dan kunt u deze vrij gemakkelijk loskoppelen en ontdoen van de etensresten die zich hebben aangehecht.

Wasdroger tips

Wasdroger wordt niet warm genoeg:
In veel wasdrogers zitten aan de binnenzijde sensoren die het vochtpercentage meten. Door gebruik van wasverzachter kunnen deze (onzichtbaar) vervuild raken. Door de metalen strips met een staalwolspons te reinigen zal het systeem weer juist functioneren.

Wasdroger valt uit, of stopt vroegtijdig:
Bij condensdrogers dient het pluizenfilter (vaak in de deuropening)  én de condensor regelmatig gereinigd te worden. Wordt dit niet gedaan zal de luchtstroming verminderen en de temperatuur te hoog oplopen, waardoor beveiligingen in werking treden.

Wasdroger raakt oververhit
Bij afvoerdrogers is het raadzaam of af en toe de opening naar buiten te controleren. Soms raakt het muurrooster dusdanig verstopt dat er bijna geen warme lucht meer afgevoerd kan worden.

Wasmachine tips

Wasmachine centrifugeert niet goed:
Let op dat het pluizenfilter goed schoon is, als het water niet goed weggepompt kan worden zal de wasmachine niet of slecht centrifugeren.

Ratelend geluid:
Bij een ratelend geluid zit er meestal iets tussen de pompvleugel van de afvoerpomp. Door het pluizenfilter los te halen kunt u dit eenvoudig controleren.

Wasmachine doet niets meer:
Als de wasmachine niets meer doet kan het zijn dat er geen spanning op de wandcontactdoos of elektrische aansluiting staat. Eenvoudig testen kan door de stekker van de wasmachine in een ander stopcontact te plaatsen. Zo weet u zeker of de storing in uw wasmachine zit of elders.

Wasmachine stinkt:
Door veel op lage temperaturen te wassen blijven er schimmels en bacteriën achter in de wasmachine. Na verloop van tijd gaat dit enorm stinken. Mensen met een gevoelige huid kunnen een geiriteerde huid ervaren. Doe in dit geval een half kopje huishoudsoda in uw trommel (zonder wasgoed) en draai een kookwasprogramma met uw wasmachine. Op deze wijze reinigt u de wasmachine inwendig, eventueel herhalen indien nodig.

Wasmachine trilt en maakt erg veel geluid:
Na verloop van tijd kunnen de stelpootjes van uw wasmachine wat los komen te zitten. Het lijkt er dan op dat de wasmachine erg gammel klinkt en stampt dan met centrifugeren. Door de pootjes eens goed af te stellen en de contramoeren stevig aan te draaien zal in veel gevallen de klacht verholpen zijn.

Elektronische storingen:
Bij elektronische storingen is het raadzaam om een tijdje de spanning van het apparaat af te halen. In sommige gevallen kunt u zo de wasmachine resetten.